Negevin autiomaa käsittää noin 60 prosenttia Israelin pinta-alasta. Kuitenkin vain kahdeksan prosenttia Israelin väestöstä asuu Negevissa, mikä itsessään mahdollistaa merkittävien kehityshankkeiden suunnittelun alueelle.
Seuraten edesmenneen Israelin pääministerin David Ben-Gurionin visiota Keren Kayemeth LeIsrael on investoinut vuosikymmenien saatossa merkittävästi Negevin kehittämiseen mahdollistaen näin elämän kukoistamisen kuivassa autiomaassa. Negeviin on rakennettu mm. tekoaltaita varastoimaan vettä ja erämaata on muokattu viljelys- ja asutuskäyttöön. Samanaikaisesti alueelle on investoitu sekä useisiin tutkimuskeskuksiin että lukuisiin eroosiota ja aavikoitumista estäviin projekteihin. Kaikki tämä on menestyksellisesti houkutellut kuivaan erämaahan kukoistavaa elämää.
Tämän ideologian puitteissa Jewish National Fund USA (JNF USA) on esitellyt suunnitelman Negevin autiomaan kehittämiseksi. Suunnitelmaa kutsutaan englanniksi nimellä “Blueprint Negev” ja sen tarkoituksena on lisätä Negevin asukasmäärää 500 000 uudella asukkaalla seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Tämä projekti koostuu mm. infrastruktuurin ja asutuksen kehittämisestä, mikä lisää liiketoimintamahdollisuuksia ja luo elintärkeitä työpaikkoja. Suunnitelmassa merkittävää painoarvoa annetaan kriittisten vesivarojen ylläpitämiseen, ympäristön suojeluun ja kestävään kehitykseen.
Elokuun puolivälissä tapasin Tel Avivissa merkittävän amerikkalaisen sionistin ja Yhdysvaltain JNF:n johtajan Russell F. Robinsonin. Tapaamisemme aiheena oli Negevin kehittäminen ja kuinka juuri tämä tärkeä juutalaisjärjestö toiminnallaan edistää Israelin kehitystä. Russell Robinson on jo useiden vuosien ajan johtanut ja vienyt eteenpäin visiota Israelin kehittämisen tärkeydestä.
“Blueprin Negev-suunnitelman tavoitteena on saada Negeviin 500 000 uutta asukasta, mikä sinänsä saattaa kuulostaa tähtitieteelliseltä luvulta, mutta jos tämä luku jaetaan sen komponentteihin, saadaan täysin järkeenkäypä ratkaisu”, Russell selittää. Esimerkiksi Beer Shevan kaupungille on laadittu suunnitelma 450 000-500 000 asukkaalle, kun nykyinen lukumäärä on 200 000 asukasta. Beer Shevan kaupunki on jo nyt yksi nopeimmin kehittyvistä ja kasvavista metropoleista Israelissa. Samanlaisia suunnitelmia on laadittu mm. Yeruhamin, Dimonan, Aradin, Mitzpe Ramonin ja Ofaqimin kaupungeille. Russell Robinson korostaakin, että kaikki tämä summautuu 500 000 uudeksi asukkaaksi.
“Kaikki ihmiset eivät voi millään muuttaa Tel Avivin alueelle. Näiden johtamiemme projektien avulla voimme kehittää kohtuuhintaista asutusta Negeviin ja luoda lukuisia uusia työpaikkoja. Jos näin ei kuitenkaan tehdä, ihmisillä ei ole paikkaa minne muuttaa. On hyvä muistaa, että jos näitä kehityshankkeita ei suunnitella oikein, meillä on pakostakin edessä aivan liian tiheään asutettu Tel Aviv,” kiteyttää Russell.
Negevin autiomaan ympäristö ja luonto on ainutlaatuinen, ja tämä on huomioitava alueen kehittämisessä. Russell toteaa, että elinympäristömme ja upea luontomme säilyy vain jos ihmiset hyödyntävät sitä. Jos ihmiset jättävät tämän mahdollisuuden käyttämättä, he eivät myöskään yleensä kiinnostu huolehtimaan luonnosta ja ympäristöstä. “Tilanne johtaa helposti siihen, että varomattomat patikoijat valtaavat alueen ja tämän jälkeen maasturit ja kuorma-autot”, lisää Russell, ja jatkaa tämän jälkeen: “Tämä ei ole oikea toimintatapa. Siispä asumalla ympäristössämme välitämme siitä paljon enemmän.”
“Israel ei ole koskaan ollut samanlaisessa tilanteessa, kuin missä se nykyisin on sitten Jerusalemin toisen temppelin tuhoamisen jälkeen pari tuhatta vuotta sitten. Enää emme elä aikoja, jolloin juutalaisten täytyisi elää pakkosiirtolaisuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäistä kertaa kahteentuhanteen vuoteen meillä on juutalainen valtio, jonne juutalainen voi muuttaa, mutta samalla vapaasta tahdosta juutalainen voi myös muuttaa Israelista pois. Tämä on jotakin aivan uskomatonta,” toteaa Russell. “Jos siis olemme taistelleet jo 64 vuotta Israelin olemassaolosta, meidän on nykyisin entistä kovemmin työskenneltävä tämän asian puolesta”.
“Uskommeko demokratiaan? Uskommeko edustamiimme demokraattisiin arvoihin? Uskommeko juutalaiseen valtioon? Minä uskon. Ja jos yhdessä uskomme asian tärkeyteen, meidän on aivan ensi tilassa toimittava Israelin hyväksi, jotta miljoonat juutalaiset myös tulevaisuudessa asuisivat Israelissa. Esimerkiksi entisistä Neuvostotasavalloista tulleet paluumuuttajat tulivat Israeliin, koska he olivat vapaita, ja koska Israelissa asiat olivat paremmin”, toteaa Russell.
Tapaamiseni Russell Robinsonin kanssa on edennyt jo loppua kohden. Huolimatta siitä, että hän saapui Israeliin saman päivän aamuna, hän on olemukseltaan hyvin rento ja erittäin energinen, aivan kuten niinä aikaisempina kertoina hänet tavatessani. Tällä kertaa hän lensi Israeliin amerikkalaisten uusien maahanmuuttajien kanssa. Aivan lopuksi Russell haluaa lisätä: “Nämä nuoret maahanmuuttajat eivät ole tulleet tänne pelastamaan Israelia, vaan koska Israel on voittaja. Tämä on täysin erilainen syy tehdä aliyah. He haluavat liittyä voittajien tiimiin. Siksi mielestäni Israel on kaiken kaikkiaan todella hyvä paikka, vaikka maassa onkin monta kehitettävää asiaa. Israel tavoittelee jatkuvasti paremmaksi tulemista.”
Samuel E. Willner
Kirjoittaja on Keren Kajemet Finland ryn (KKL) hallituksen jäsen ja kirjoittaa blogia Jerusalem Post:lle (http://blogs.jpost.com). Tällä hetkellä hän työskentelee Arava Institutissa Israelissa tutkimusaiheenaan Välimeri-Kuollutmeri-projekti