KKL:n European leadership – konferenssi Brysselissä houkutteli kokoukseen KKL:n toimijoita 18 Euroopan maasta. Keren Kajemet Finlandia kokouksessa edustivat puheenjohtaja Ethel Salutskij ja varapuheenjohtaja Iakov Dondych. Kokouksen pääaiheena olivat:
– Seuraavan sukupolven edelläkävijät – Young Leadership -ohjelma ”greenXchange”
KKL panostaa voimakkaasti seuraavaan ympäristöalan sukupolveen ja kokemusta on haettu mm. Israelin ja Saksan välisestä alan yhteistyöstä. Maiden nuorten välille on jo syntynyt tiivis vuorovaikutus, minkä toivotaan johtavan verkostoitumiseen myös muiden Euroopan maiden nuorten kanssa.
– Visiot, suunta ja markkinointi
KKL toimii tällä hetkellä maailmanlaajuisesti 48:ssa maassa, joista Euroopassa 25:ssä. Uusia maita liittyy joukkoon ja toimistoja avataan eri puolille maailmaa. Useiden valtioiden päämiehet ovat virallisten vierailujensa yhteydessä käyneet tutustumassa KKL:n toimintaan Israelissa. Kansainvälinen yhteistyö on KKL:n toiminnassa hyvin keskeistä, minkä tuloksena monet asiantuntijaryhmät eri puolilta maailmaa käyvät perehtymässä KKL:n kehittämään ympäristöteknologiaan.
– Israelin ja KKL:n kokemat haasteet ja mahdollisuudet Euroopassa
Alustajina: Johtaja tri. Shimon Samuels (Wiesenthal Centre) ja varapuheenjohtaja Joël Rubinfeld (European Jewish Parlament)
Siitä huolimatta, ettei KKL ole poliittinen vaan ympäristöalan kansalaisjärjestö, niin Euroopassa leviävä juutalaisvastaisuus on ottanut myös järjestömme hampaisiinsa. Vastustajille ilmeisesti on riittänyt se, että ympäristöä tukiessamme hyödyn saa koko Israelin väestö, ts. myös ei-juutalaiset. Antisemitismi on voitettavissa vain Euroopan maiden välisellä päättäväisyydellä ja yhteistyöllä.
– Miten hyödyntää yhteyksiä eri maiden ja Euroopan unionin päättäjiin
Useiden käsillä olevien haasteiden johdosta on entistä tärkeämpää avata ja ylläpitää yhteyksiä maiden eri viranomaisten ja päättäjien kanssa. Israelin saavutukset eri aloilla sekä KKL:n kehittämä ympäristöteknologia ovat maailman huippuluokkaa, mistä useat maat ympäri maapallon mittavan yhteistyön tuloksena hyötyvät.
– Kansainväliset aloitteet; Euroopan asioiden keskus – Vesialan toimintaryhmä (European Policy Centre Water Task Force)
Alustajana: Vanhempi tutkija Annika Ahtonen, EPC
Euroopan vesialan keskuksen EPC:n toimintaryhmä vieraili helmikuussa KKL:n vieraana Israelissa. Tutkija Annika Ahtosen johdolla vieraat tutustuivat mm. vedenpuhdistus- ja vedenkierrätyskohteisiin sekä muihin KKL:n tutkimuslaitoksiin. KKL:n kehittämät menetelmät niukan vesimäärän maksimaaliseen hyödyntämiseen Israelin erittäin kuivissa erämaaolosuhteissa tekivät suuren vaikutuksen ryhmän jäseniin. Ryhmä uskoo voivansa hyödyntää oppimaansa teknologiaa myös niissä Euroopan maissa, joissa vesivarannot ovat niukat.
– Ekologia ja innovaatiot kansainvälisessä yhteistyössä – pyöreän pöydän keskustelutilaisuus Euroopan parlamentissa
Puheenjohtajana europarlamentaarikko, varapuheenjohtaja Fiorello Provera (Vapaa ja demokraattinen Eurooppa – EFD Group)
KKL:n alustajina toimivat maailman puheenjohtaja Efi Stenzler, maailman varapuheenjohtaja Eli Aflalo, metsäosaston ylijohtaja ja kansainvälisen tutkimuksen pääjohtaja tri. David Brand
sekä eteläisen alueen apulaisjohtaja Itshack Moshe.
Yhtenä kommentoijana oli europarlamentaarikko Sari Essayah (Israelin puolesta toimiva ryhmä EU:ssa).
KKL:n asiantuntijat tri. David Brand ja apulaisjohtaja Itshack Moshe esittelivät tutkimustyön saavutuksia metsänistutusten, ympäristösuojelun ja metsien tuholaisten torjunnan aloilta. Euroopan parlamentin jäsenet, heidän joukossaan Sari Essayah, antoivat erinomaisen tunnustuksen KKL:n laajalle toiminnalle ja korkeatasoiselle tietotaidolle. He myös tunnustivat uuden juutalaisvastaisuuden levinneen Euroopassa ja edellyttivät Euroopan unionilta päättäväistä suhtautumista asiassa.
Pyöreän pöydän keskustelutilaisuus Euroopan parlamentissa. Vasemmalta oikealle: KKL:n maailman varapuheenjohtaja Eli Aflalo, Europarlamentaarikko, varapuheenjohtaja Fiorello Provera, KKL:n maailman puheenjohtaja Efi Stenzler ja Euroopan parlamentin jäsen Sari Essayah
Euroopan parlamentin jäsenet, heidän joukossaan Sari Essayah, antoivat erinomaisen tunnustuksen KKL:n erittäin laajalle toiminnalle ja ammatilliselle tietotaidolle. He totesivat myös, että juutalaiset ovat kärsineet Euroopassa ja he odottavat Euroopan Unionin suojelevan juutalaisia yhteisöjä tässä maanosassa.
Konferenssin aikana sovittiin KKL:n asiantuntijoiden ja EU:n edustajien ja instituutioiden välisestä yhteistyöstä, minkä puitteissa KKL liittyy seuraavan vuosikymmen ajaksi mukaan ”vihreisiin projekteihin” ympäri Eurooppaa. Näihin projekteihin on jo myönnetty 20 miljardia euroa.
Keren Kajemet Finland on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1917 lähtien. Yhteistyö Pohjoismaiden KKL-järjestöjen kesken on tänä päivänä hyvin vilkasta. Euroopan mittakaavassa työmme on vielä melko pientä mutta sitä arvostetaan suuresti Israelissa ja muualla Euroopassa. Kiitos tästä kuuluu teille, jotka vuodesta toiseen tuette toimintaamme.
Keren Kajemet Finland ry
Ethel Salutskij, puheenjohtaja