Vuosittaista maailman vesipäivää vietettiin 22. päivänä maaliskuuta. Maailman vesipäivän tarkoituksena on edistää yhteistyötä liittyen veteen. Tämän vuoden teemana on jätevesi, erityisesti sen kierrättämisen ja uudelleenkäyttämisen tärkeys. Tämä ei ainoastaan torju veden tuhlausta ja saastumista, vaan myös säästää arvokasta, puhdasta vettä.
Miksi vesipäivän teemana on jätevesi?
Maailmanlaajuisesti suurin osa kotien, kaupunkien, teollisuuden ja maatalouden jätevesistä virtaa takaisin luontoon puhdistamattomana saastuttaen ympäristöä. Jäteveden hukkaamisen sijaan meidän täytyy vähentää ja uudelleen käyttää sitä. Kotona voimme käyttää harmaata vettä puutarhoissa ja palstoilla. Kaupungeissa voimme kierrättää puhdistettua jätevettä puistoissa kasteluvetenä. Teollisuudessa ja maataloudessa voimme käsitellä ja käyttää kierrätettyä jätevettä jäähdytys- ja keinokastelujärjestelmissä.
Israel on vedenkierrätyksessä kehityksen kärjessä maailmassa
Israel on jäteveden uudelleenkäytössä johtava maa. Toisella sijalla, joskin kaukana takana, on Espanja, joka kierrättää 19 prosenttia jätevesistään. Israelissa yli 85 prosenttia jätevesistä käsitellään ja käytetään uudelleen maataloudessa. Lähivuosien tavoitteena on nostaa kierrätys 90 prosenttiin.
Israelissa suurin osa maataloudessa ja kastelussa käytetystä vedestä on kierrätettyä. Erityisesti Negevissä suuret alueet, jotka ennen olivat vesipulan takia autioita, ovat nyt vihreiden lehtojen ja viljapeltojen peittämiä.
Lue koko artikkeli KKL:n sivulta: