Kymmenen päivän ajan Israel joutui puolustautumaan Gazasta ammuttuja raketteja vastaan. Erityisen vaikea tilanne oli Gazan lähistöllä olevissa kylissä. Kibbutsi Nahal Ozissa asuva Yael Raz Lahiani kertoo: ”Päivänä, jolloin hyökkäys alkoi, saimme hätäviestin, että meidän pitää mennä välittömästi pommisuojaan, emmekä poistuneet sieltä pariin päivään. Olemme eläneet tällaisessa todellisuudessa jo vuosia, mutta joka kerran kun tämä tapahtuu, joudumme keskeyttämään normaalin arkemme tietämättä kuinka pitkäksi aikaa.”
Yael asuu kibbutsissa puolisonsa Oferin ja lastensa Yoavin (16), Giladin (12) ja Ayalan (9) kanssa. ”Lapset ovat peloissaan ja hämmentyneitä. Epävarmuus on raskainta”, Yael sanoo.
Yaelin perhe oli poistunut pommisuojasta ainoastaan noutaakseen ruokaa. Usean päivän kestäneen raskaan rakettipommituksen jälkeen, perhe päätti matkustaa pohjoiseen. ”On vaikeaa jättää oma koti. Lapset kyselevät jatkuvasti, koska voimme palata takasin. Meillä on suuri huoli heistä, jotka jäivät kibbutsiin ja joutuvat kestämään tämän infernon.
Niiden joukossa, jotka jäivät kibbutsiin, olivat Yaelin 80-vuotiaat vanhemmat. ”He eivät tahdo lähteä. He sanovat, että vaikka tilanne on vaikea, tämä on silti kotimme,” Yael kertoo.
Huolimatta sietämättömästä tilanteesta, Yael ei ole menettänyt toivoaan paremmasta tulevaisuudesta. ”Haluamme rauhaa, josta hyötyisi kaikki. Kahdenkymmenen sotavuoden jälkeen lapset niin täällä kuin rajan toisella puolella ansaitsevat saada kasvaa rauhassa.”
TURVALLISIN PAIKKA ON KOTI
Varda Goldstein kibbutsi Kfar Azzasta jäi kotiinsa rakettihyökkäysten aikana. ”Menimme sisään ja ulos pommisuojasta useita kertoja päivässä. Tykistön jyrinä tuntui siltä, kuin ne olisivat iskeneet uudelleen ja uudelleen”, Varda tilittää. Tässä kireässä tilanteessa useat perheet valitsivat kibbutsista evakuoinnin, mutta Goldsteinin perhe, Vardan kaksi lasta ja kahdeksan lastenlasta, päättivät jäädä kibbutsiin.
“Kotonani tunnen olevani turvassa ja suojassa, Varda kertoo. ”Minulle ei sovi, että muutan paikasta toiseen ja tunnen olevani pakolainen. ”Meidän pitää suojella kotejamme kodeistamme” – lainatakseni poikaani. Yhteisö, joka pysyy yhdessä, täydentää ja vahvistaa toisiaan.”
Kuten muissakin rajakaupungeissa ja kylissä, valmiit siirrettävät pommisuojat siroteltuina ympäri kibbutsia ovat avainasemassa asukkaiden turvallisuudelle. Erityisesti silloin, kun turvallisuustilanne on kireä. “Emme voi asua täällä ilman siirrettäviä suojia, koska hälytyssireenin soidessa meillä on vain viisitoista sekuntia aikaa ehtiä turvapaikkaan. Ne säästävät ihmishenkiä”, painottaa Varda. ”Monet alueet tarvitsevat lisää siirrettäviä suojia. Kun lopulta pääsemme ulos suojasta kotiimme, on tärkeää, että voimme tehdä sen turvallisesti.
KKL-JNF:n ympäri maailmaa olevat ystävät ovat lahjoittaneet monia siirrettäviä pommisuojia Israeliin.
PELASTA LUONTO
Rakettien aiheuttama turvallisuustilanne ei vahingoita ainoastaan ihmisiä, vaan myös luontoa – metsiä, avoimia alueita, kasveja ja eläimiä. Erityisesti leijoilla ja ilmapalloilla levitettävät tulipalot ovat aiheuttaneet paljon tuhoa. KKL-JNF:n palokunnat ovat taistelleet ankarasti säästääkseen luontoa tulelta.
KKL-JNF:n palomiehet toimivat yhteistyössä useiden eri viranomaisten ja yhteisöjen kanssa. He ovat erikoistuneet sammutustehtäviin luonnossa ja tuntevat alueet. He tietävät, kuinka päästä nopeasti paloalueelle ja sammuttaa palo sopivilla välineillä ja ammattitaidolla, ennen kuin tuli leviää ja aiheuttaa enempää vahinkoa.
Eteläiseen Israeliin on sijoitettu seitsemän paloautoa. Näistä kolme on Länsi-Negevissä. KKL-JNF:n ystävät ympäri maailmaa ovat lahjoittaneet nämä autot. Danny Ben-David painottaa: ”Kun olen kentällä sammuttamassa tulipaloja, huomaan lahjoituskyltin paloauton kyljessä. Se muistuttaa minua siitä, että emme ole yksin tässä sodassa. On sydäntä lämmittävää tietää, että meillä on tukijoita.” Ben-Davidin mukaan oikeanlaiset paloautot ja kunnollinen valmius ovat avaintekijöitä luonnon säilyttämisessä. Ongelmana on, että usean vuoden ahkeran käytön vuoksi osa kalustosta on vanhaa ja kulunutta, joten on kiireellinen tarve hankkia uusia paloautoja.
Nyt on aloitettu rakettien ja tulipalojen luonnolle aiheuttamien vahinkojen arvioiminen. KKL-JNF:n asiantuntijat tutkivat alueet ja päättävät korjaussuunnitelmasta. Osan palaneista alueista annetaan elpyä itsestään ilman toimenpiteitä, osaan istutetaan uusia puita.